Een diamantboor is een heel veelzijdig product. Met als meest waardevolle eigenschap: het boren door extreem harde oppervlakken. Maar wat biedt een diamantboor nog meer? En bij welke toepassingen is het gebruikelijk om voor een diamantboor te kiezen? Deze vraag en nog veel meer ontdekt u in dit artikel waar alle ins en outs van diamantboren worden gedeeld. Lees snel verder.

Wat is een diamantboor precies?

Een diamantboor valt onder de diamantgereedschappen. Om precies te zijn is een diamantboor een holle boor die gemaakt is van metaal met op de buitenrand diamantsegmenten bevestigd. Diamant is het hardste materiaal dat bestaat, wat dus maakt dat een diamantboor ideaal is voor het boren door extreem harde oppervlakken. Hierbij moet u denken aan materiaal als beton, steen, keramische tegels en asfalt.

Wat is het resultaat van het boren met een diamantboor?

Aangezien een diamantboor erg hard en scherp is, pakt dat gunstig uit met het boren. De boorkop met diamanten maakt het mogelijk om met precisie en zonder beschadigingen de materialen door te dringen. Aangezien het zo scherp is, krijgt u door te boren met een diamantboor een mooi, rond gat. En dat zonder beschadigingen aan het materiaal rondom!

In welke sectoren gebruikt men een diamantboor het meest?

Diamantboren worden in diverse sectoren gebruikt. Dit gaat met name om de wegenbouwbedrijven, bestratingsbedrijven, bouwbedrijven en hoveniers. Maar ook voor toepassingen in de installatietechniek. Voor het maken van precieze gaten voor bijvoorbeeld leidingen, kabels, ventilatiesystemen, riolering en verlichting.

Zijn er verschillende diamantboren verkrijgbaar?

De keuze tussen de diamantboren bestaat uit een diamantboor nat of droog. Diamantboren nat worden vaker voor buitentoepassingen gebruikt. Ze hebben een langere levensduur aangezien ze minder heet worden. Het water koelt de boor namelijk af. Het enige nadeel is dat er meer afval of slurry vanaf komt. De populairste diamantboor nat uit ons aanbod heeft een formaat van 132 mm. Deze heeft maar liefst 10 diamantsegmenten en kan dus veel gaten boren.

Wat is er kenmerkend aan een diamantboor droog?

Diamantboren droog zijn perfect om in een binnen omgeving te werken. Dit kan het beste met een stofafzuiging. Diamantboren droog hebben minder diamantsegmenten dan diamantboren nat. U kunt er dus minder gaten mee boren. Het gaat dan om 7 diamantsegmenten bij de ‘standaard’ doorsnede van 132mm. Gaat u met keramische tegels aan de slag? Dan is het aan te raden om voor een speciale diamant boor voor keramische tegels te kiezen, in combinatie met een haakse slijper.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een diamantboor?

Er zijn een aantal factoren van belang bij de aanschaf van een diamantboor. Dit heeft deels te maken met kwaliteit maar vooral met het gebruik van de diamantboor. Zo is het belangrijk om te kijken naar type aansluiting, de juiste diameter en de keuze voor een diamantboor nat of droog gebruik. We raden u altijd aan om zelf te ervaren of onze kwaliteit diamantboren naar wens is. Mocht dit niet zo zijn of wenst u meer inhoudelijke informatie te krijgen, dan kunt u contact met ons opnemen zodat we gezamenlijk naar een oplossing kunnen zoeken.

Wat is de gemiddelde levensduur van een diamantboor?

Dit hangt grotendeels af van het gebruik van de diamantboor. Veelgemaakte fouten in het gebruik van de diamantboor zijn namelijk:

  • Te hard drukken bij het boren
  • Toch boren terwijl de diamantsegmenten kapot of versleten zijn. Advies is om altijd vooraf te checken of de diamanten nog in goede conditie zijn.
  • Een diamantboor voor nat, droog gebruiken. Dan kan de boor oververhit raken.

Tips om de diamantboor goed te onderhouden

Door de diamantboor dus goed te onderhouden, kunt u de levensduur aanzienlijk verlengen. Kies bijvoorbeeld voor een diamantboor nat indien u een lange levensduur erg belangrijk vindt. Andere tips zijn: laat de diamantboor niet overal slingeren en berg hem goed op. Ook geldt dat u voor een langere levensduur de diamantboor goed moet behandelen. Vaak is het ook wel afhankelijk van het boorproject of mate van gebruik of de diamantboor sneller slijt.

Hoe weet u dat een diamantboor aan vervanging toe is?

We snappen dat u zich ook afvraagt wanneer het duidelijk is dat de diamantboor aan vervanging toe is. Dit is met name het geval indien het natuurlijk te zien is dat het diamantsegment beschadigd of versleten is. Of als u merkt dat de diamantboor niet goed meer door het materiaal heen komt. Probeer de boor dan eerst op te scherpen met een slijpsteen voordat u een nieuwe aanschaft.

Is een diamantboor veilig te gebruiken, ook zonder ervaring?

Het gebruik van een diamantboor wijkt niet veel af van het gebruik van een ‘normale’ boor. Maar mocht u voor het eerst met een diamantboor aan de slag gaan, raden we aan eerst deskundig advies in te winnen. Gaat u met een diamantboor met een grotere diameter aan het werk? Overweeg dan om gebruik te maken van een boorstatief. De boorstatief is het best in combinatie met een verankeringsset te gebruiken.

Met welk type boor is een diamantboor te vergelijken?

Een diamantboor is vooral te vergelijken met een spiraalboor. Dit type boor kan namelijk ook gebruikt worden voor materialen als beton en steen. Echter zijn spiraalboren van een kleinere diameter (max. 50mm). Dit maakt dat u met een betonboor een groter gat kan boren. Aangezien diamant harder materiaal is, boort u ook nog eens sneller door het materiaal heen. Verder krijgt u als resultaat een mooier, rond gat.

Starck Diamantgereedschappen is uw aanbieder in diamantboren

Bent u al overtuigd om een diamantboor aan te schaffen? Overweeg dan om dit bij Starck Diamantgereedschappen te doen. We bieden diamantgereedschappen van ons eigen merk, Stardia aan. Dit zijn onze eigen producten die uitblinken in een goede prijs- kwaliteitverhouding. We testen de producten ook regelmatig in de praktijk, om zo constante kwaliteit te kunnen waarborgen.

Verder bieden we een adviserende rol in het gebruik van de diamantgereedschappen. Hierdoor kiest u het juiste product om het te boren over te zagen materiaal. Verder houden we grote voorraden aan waardoor we in de meeste gevallen bestellingen voor 16:00 dezelfde dag nog kunnen versturen. Gaat het om een spoedlevering? Vraag dan bij ons na wat de mogelijkheden zijn m.b.t. het leveren. Mocht u nog vragen hebben, schroom dan niet om contact op te nemen. Wij helpen u graag!